Een Travellerspoint blog

Amazone - Nationaal Park Manu

sunny 38 °C
Bekijk Peru op Me gusta's reiskaart.

De Zwitserse fietsreizigers Monika en Robi hadden warm gemaakt om het NP Manu te bezoeken. In Cusco zien we verschillende maatschappijen die een 4 tot 9 daagse tocht aanbieden, maar deze zijn peperduur (tot 1500 dollar). Bij Manu Aventuras komen we tot een akkoord om zelf zo ver mogelijk te komen met de fiets, dan 3 dagen mee te reizen in het reservaat om er dan weer zelf uit te raken. Dit zal een 13 daags avontuur worden. Via kleine bergdorpjes waar de typische alpaca mutsen gemaakt worden klimmen we alweer naar een pas van 4000 meter. De mensen hier zijn zeer verlegen. In Paucartambo worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het feest van de Heilige Maagd. 10 000 mensen zullen er morgen afzakken om de processie met de typische maskers bij te wonen. We krijgen onderdak in een kruidenierswinkeltje. De volgende dag tijdens de klim naar 3 Cruces (3700 meter) worden we bijgehaald door de groep die we de komende dagen gaan vergezellen. We maken kennis met de gids en bevestigen de plaats waar we met de boot zullen opgepikt worden. Zij zullen morgen in het nevelwoud op zoek gaan naar de typische cock of the rock vogel met het hoge rode hoofd. Wij willen echter onze tent op 1 van de toppen van 3 Cruces zetten om er morgenvroeg van de mooie zonsopgang over de Amazone te genieten. We zullen het ons niet beklagen. We kunnen nu ook vroeg aan de lange afdaling door het cloud forest naar het Amazonewoud beginnen. 109 km verder en 3300 meter lager bereiken we het hete Atalaya aan de Alto de Madre de Dios rivier. Via radioverbinding bevestigen we dat we nog steeds op schema zitten. De 5de fietsdag wordt de moeilijkste. We moeten een tiental rivieren doorwaden en ook de weg lijkt meer op een droge rivierbedding. Jean heeft veel last van de eerste hitte en zijn zware bagage. Bovendien breekt zijn ketting opnieuw. Uiteindelijk komen we toch in Shintuya aan waar 1 van de 5 Indianen gemeenschappen leeft. De mensen vragen ons promotie te maken om ook toeristen te ontvangen die ze nu enkel zien voorbij varen. Later zal onze gids zeggen dat dat in de toekomst ook wel zal gebeuren omdat de rivier hogerop steeds vaker te laag staat. De volgende dag hebben we tijd om ons materiaal te poetsen en te herstellen. Rond de middag maken we kennis met 8 toeristen, een gids, de kokin, de kapitein en zijn hulpje waarmee we samen naar Boca Manu varen. Op donderdag verlaten we de heldere Madre de Dios om de warme bruine Manu stroom op te varen. Even verder melden we ons aan bij de controlepost. We krijgen 2 dagen het alleenrecht om er op zoek te gaan naar zeldzame wilde dieren. Jean merkt een grazende capibara op. Juan Carlos onze gids blijkt een expert te zijn in het herkennen van vogels. We zullen zo'n 60 verschillende soorten leren kennen waaronder de fascinerende macaws, kingfisher, ooievaars, geelstaarten, comorant, groene ibis, nighthawks,...
Plots horen we opwinding in Juan Carlos´stem, tegen de steile rivierkant probeert een jaguar zijn buit gemaakte katvis weg te slepen. De 2 meter grote vis is echter te zwaar. De kat wil zijn buit echter niet aan de gieren afstaan en probeert zijn prooi in stukken mee naar boven te krijgen. We zijn de gelukkige getuigen van dit zeldzame schouwspel en hebben ruim de tijd om het te filmen en foto´s te trekken. De rest van de dag zijn we er zo van onder de indruk dat rivierschildpadden, witte en zwarte kaaimannen ons nauwelijks nog kunnen boeien. In het woud vlakbij het Salvador meer zullen we 2 nachten kamperen.

´s Anderdaags varen we met een catamaran uit om kennis te maken met een reuzenotter familie. Alweer hebben we geluk en zien we hoe makkelijk deze dieren vis vangen en deze smakelijk verorberen. Namiddag bezoeken we de vriendelijke Machiguenga Indianen die ons leren boogschieten. Ze maken ook draagtassen met vezels uit de bast van een boom. Deze vezels worden gekleurd in een sapje van gekookt fruit. Op weg naar het Otoronga meer genieten we van de spelende wolapen. Eerder maakten we al kennis met doodshoofdaapjes, capucijnaapjes en brulapen. We kunnen echter geen foto´s meer maken omdat onze batterij plat is en er geen elektriciteit is in de lodge. Gelukkig hebben onze medereizigers wel voldoende reserve batterijen bij en zullen we binnenkort hun foto´s wel ontvangen. We gaan op zoek naar anaconda´s, maar zullen ze niet vinden. Opnieuw zal onze kokin een lekker gerecht klaar maken, ze heeft zelfs een oventje in elkaar geknutseld om een verjaardagstaart te maken om 1 van de meisjes te verrassen. Tijdens onze terugtocht is het de kapitein die een jaguar moeder en welp opmerkt! De gids zegt ons dat we gelukzakken zijn, want dat hij dit jaar slechts 5 jaguars zag waarvan er 3 met deze groep.

Wij worden opnieuw in Boca Manu afgezet terwijl de groep verder reist. We zullen er 2 dagen wachten totdat we een aanbieding krijgen om stroomafwaarts te varen. Jovenal, een botenmaker zal met vrouw en kind 3 dagen varen tot Labirinto om er zijn 5 kano´s te verkopen. Er is plaats genoeg om ons mee te nemen. De eerste dag is het bloedheet en komen we bij zonsondergang in Colorado aan, het is net een westerndorp, salloons en hoertjes inbegrepen. Ook vind je er winkeltjes om je uit te rusten voor het leven in de jungle. De mijnwerkers die langst de rivier goudstof uit het modderige water filteren kunnen dat hier verkopen en vinden er ´s avonds vertier. Wij moeten echter op zoek naar benzine en varen de hele volgende dag verder. Het weer is nu omgeslagen doordat een zuidelijke poolwind vanuit Chili tot in de Amazone is binnen gedrongen. Onze gezellen zijn hier niet op voorbereid en we zullen onze warmste kleren delen om deze onverwachte koude te trotseren. De volgende nacht zetten we onze tent op 1 van de zandbanken terwijl de familie onder een plastic zeil schuilt. De 3de dag tegen de middag na bijna 30 uur varen bereiken we Labirinto. Van hieruit kunnen we weer verder fietsen richting Brazilië.
https://www.dropbox.com/sh/rux6s0q8i62x739/-5TYriLDfe
https://www.dropbox.com/sh/wri8eyax7uq31bn/H7Pl-X_LPw

Geplaatst door Me gusta 14:56 Gearchiveerd in Peru Tagged manu np

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint